Back to All Events

EEN ZEE VAN GLAS


In de tentoonstelling EEN ZEE VAN GLAS heeft Gabrielle van de Laak een 'Wunderkammer' ingericht

2 november 2013 - 26 oktober 2014

!!!!!!  VERLENGD T/M 24 NOVEMBER 2014  !!!!!!

Een Zee van Glas - Gabrielle van de Laak

Beeldend kunstenaar Gabrielle van de Laak (1958) richtte voor Een Zee van Glas een Haeckeliaanse 'Wunderkammer' in. Ze gebruikte hiervoor niet alleen glas, maar ook textiel, ijzer, meccano en uit Australië meegebrachte banksia-zaden. In De Glasblazerij maakte ze een fiks aantal kleurige lampen, het glas gevangen in een frame van meccano, oud technisch speelgoed. Het glas wordt in toom gehouden door het meccano, maar bolt er soms tussendoor, waardoor het organisch aandoet. De lampen doen denken aan de eencellige radiolaria die Haeckel onderzocht. Deze zeewezens lijken net als het meccano klaar om vol te worden geblazen met glas.
Van de Laak kent het werk van Haeckel al sinds de kunstacademie:

"Ik vind het een fascinerend werk en ik leer er veel van. Het kijken naar de details prikkelt mij vormelijk. Altijd als ik het zie krijg ik zin om iets te maken."

In de titels van de objecten vinden we de wetenschap van Haeckel terug zoals bij de Xiphacantha 1 en 11 waar het object en de lamp een directe verwijzing zijn naar de organismen in de wetenschappelijke tekeningen van Haeckel: net zo ruimtelijk en doorzichtig.

Earlier Event: November 1
Garage Rotterdam